Så håller du på distans ett öga på en gaggig förälder. En demo med en wifi-kamera Tapo TP-link

Ligger morfar hjälplös med brutet ben? Kanske en stroke så han inte kan ringa. Tryggare bo på ett äldreboende? Fast han helst vill bo kvar i sin gamla bostad. Ett sätt är att montera en eller flera kameror så att anhöriga i sina mobiler kan se att allt är OK. Så placerade att man inte tummar på integriteten.

Det finns ett antal produkter att välja bland. Här illustrerat med TP-Link C200 från Tapo i Kina. Kostar cirka 300-400 kronor.

Du behöver:

  • Router till bredbandet, inställd på frekvensen 2,4 GHz.
  • Elström 220 V, dit batterieliminatorn ansluts. Därför ej lämplig utomhus.
  • Hos anhöriga: mobil/surfplatta för Android/Apple IOS.

Bildupplösning och sensor: Kameran är utrustad med en bildsensor som erbjuder en upplösning på upp till 1080p. Sensorn fångar upp detaljerade bilder och video med bra färgåtergivning och skärpa. Genom att ansluta kameran till ett Wi-Fi-nätverk kan den anhörige fjärrstyra och övervaka kameran från en mobilapp eller dator.

Mobilapplikation: För att använda kameran behöver anhörige ladda ner och installera Tapo-appen på din smartphone. Appen låter denna konfigurera kameran, få tillgång till live-videoströmmar, spela in videoklipp och ställa in olika övervakningsfunktioner.

Panorering och lutning: Kameran har motoriserad panorering och lutning, vilket innebär att du kan fjärrstyra kamerans rörelse från appen. Detta gör att anhörige kan justera kamerans vy och täcka ett större område utan att fysiskt flytta kameran.

Rörelsedetektering: Kameran är utrustad med en inbyggd rörelsedetektor som kan känna av rörelse i sitt synfält. När detekterad rörelse upptäcks skickar kameran en anmälan till anhöries smartphone via appen, så att denna görs medveten om ovanliga händelser.

Nattsyn: Kameran har även infraröda LED-lampor som möjliggör nattsyn. När ljuset blir svagt aktiveras de infraröda lamporna för att kunna filma i mörker. Detta ger anhörige möjlighet att övervaka ditt hem även när det är helt mörkt.

Lagring: C200 kan spela in videoklipp och spara dem på olika sätt. Den har stöd för en inbyggd microSD-kortplats, där du kan sätta in ett minneskort för lokal lagring. Dessutom kan man använda molnlagringstjänster för att säkert spara dina inspelade videoklipp online.

/ Av Ingemar Lindmark

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *