Stege eller rep bästa flyktväg om det brinner? Morfars räddningsstrategi i torpet.

Jag vaknar av brandlarmet och känner rök sticka i näsan. Det tycks brinna rejält på nedervåningen så den utvägen är inte möjlig. Vi hostar av röken under ryggåstaket och har svårt att se. Men vi lyckas krypa till balkongdörren eller till fönstret på andra gaveln. Jag vill här berätta om våra förberedelser ifall det värsta skulle inträffa. Det gäller att tänka efter före, som i en kedja med flera steg. Först ta sig ut, sedan ringa 112 och därefter försöka släcka. Inpräntat som motmedel mot hjärnsläpp då det verkligen gäller.

Hälften av de drygt 6 000 bostadsbränderna per år sker i villa, radhus och fritidshus. Främst i dessa orsakade av en eldstad eller skorstenen.

Vi har naturligtvis brandfilt, släckare och flera brandvarnare. Återstår problemet att ta sig ner från loftet. Det finns finns tre val om man inte vill hoppa 3-4 meter:

  • Vanlig stege
  • Brandstege
  • Räddningslina.

Stege enklast

I första vändan hängde jag nedanför balkongen den gamla utskjutbara aluminiumstegen. Häktad med en rep så att den går att hiva upp. Problemet var att den användes för annat och då finns den inte på plats. Dessutom bökigt att i brådskan dra ut de tre delarna. Därför köpte vi en fyra meters enkelstege (500 kr på Byggmax), ständigt parkerad längs grunden. Den dras upp med ett rep på samma sätt och kan användas av grannar som kommer till undsättning. Den är inte heller lika stöldbegärlig som en tredelad stege värd 2 000. Och är den det tänker jag haka upp enkelstegen under takutsprånget.

Enkelstege. Här fabrikatet Skeppshult hos Byggmax

Men om branden har tagit sig och det inte går att komma ut på balkongen? Då är tanken att öppna fönstret på andra gaveln. Och över fönsterbrädet haka krokarna för en HouseGuard brandstege, inköpt för 800 kronor.

Ett ryck i en tåt och banden med stegpinnarna rinner i väg, likt en fartygslejdare. Träning är bra för det gäller att ha kroppen nära inpå stegen.

Andra problemet är att man under nerfärden riskerar att sparka in fönstret i planet under, kanske så att eld och rök väller ut. För stegen behöver stöd från en fast vägg för att fungera. Något som HouseGuards manual uppmärksammar. Fast så nära marken lär man nog hoppa en eller annan meter.

Det finns två frågetecken. Hustrun säger sig hellre bli innebränd än riskera livet på en vinglig brandstege. Hon klarar det nog men värre för små barn på besök. (De minsta kan man ta med i bärselen, en ryggsäck eller shoppingvagn).

För att som i reklamen klättra i en Housegardstege fritt hängande från en balkong så bör man ha tränat som en cirkusakrobat. Utan stöd från en vägg viker den sig som en barngunga.

Tjejen har missat rådgivningen att ha kroppen nära stegen

Därför tänker vi för denna fönsterutrymning köpa en teleskopstege , som med en knapp meter hopfälld är lätt att förvara i väggsmygen. Stegdelarna lossas snabbt och man undviker vara nära fönstret nedanför. Kostar visserligen 1500-2500 kronor men kan användas till annat, både ute och inne. Är för en illavuren äldre säkrare än en vanlig trappstege om saker ska hämtas på översta hyllan.

Bild från Outl1. Klicka dit. Breda stegfoten rekommenderas.

Räddningslina

Om jag är stelbent och kanske omtöcknad av röken kan en räddningslina vara bästa val. Framförallt till våningsplan dit stegen inte når eller är för vinglig att använda. En sådan produkt är Escape Rope Räddningssele i längderna 10, 15, 25, 36 och 52 meter. Som mest överst från en Hötorgsskrapa i Stockholm.

Kostar från 1 500 kronor. Det finns billigare alternativ men denna produkt är svenskgjord och pålitlig. Det gäller att kränga på sig selen rätt så det bör man ha tränat innan. Helst också övat nerfirning. Om fler ska ta sig ner är stege snabbare för man kan bara hissa ner en i taget.

Friktionsbromsen reglerar nerfärden. Man bör ha en krok eller annat rejält fäste. Eller i värsta fall hakad i ett spännband runt sängen, likt kungen i Disneyfilmen Robin Hood.

Checklista

  • ”Tänk efter före” med en evakueringsplan. För alla i familjen, med mötesplats. Kolla krokar och andra fästen. Och naturligtvis väl placerade brandvarnare.
  • Alla sovrum bör klara utrymning, även för gäster.
  • Kolla att dörrar och fönster går att öppna. Även utifrån med en plankbit som bräcka för grannarna.
  • Sätt upp en lapp med grannarnas telefonnummer. Eller lägg in dessa nummer i appen SOS Alert Emergency & Safety. Se min guide.
  • Ladda mobilen med appen SOS Alarm. 112 rings upp med en GPS-position i kartan, som visar var du befinner dig. Du kan också bli SMS-aviserad om faror i grannskapet, till exempel en brand i radhuslängan.
  • Under utrymning: stäng inner- och ytterdörrar för att begränsa branden..

/ Av Ingemar Lindmark

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *