Barn, hundar och jag som förvirrad gamling hittas med GPS-spårsändare. Men vilken? Läs mina tips.

25 000 anmäls till polisen som försvunna varje år. Var fjärde är dement, alltså ungefär 6 000. Egentligen runt 20 tusen för endast var tredje dement på drift polisanmäls. I stället letar anhöriga och vårdpersonal.

Går jag in i dimmorna vill jag bli rustad med en spårsändare med GPS. Mina närmaste larmas i mobilen med mig som en prick på en karta. Helst redan då jag passerar ett ”elektroniskt staket” som omger bostaden.

Hur länge varar batteriladningen? Hur får man en dement att ta med sig spåraren? Kan den sättas i nyckelringen, skärpspännet eller rollatorn? För att nämna frågor man bör ställa.

På marknaden finns ett antal sändare. Några kostar under 500 kronor. Så billiga att de kan anskaffas redan nu, så man vänjer sig. Fast ett antal fungerar bara för GSM-nät somär obrukbara då dessa mobilnät snart stängs. PTS om stängning GSM.

Integriteten är känslig så ett OK till spårning bör gärna ges medan jag är frisk. Kanske nedskrivet i en fullmakt/framtidsfullmakt, gärna även till vårdinrättningar. Juridiken tillåter nämligen inte vårdpersonal använda spårsändare, om personen saknar förmåga till samtycke.

Tre sorters spårare

  • Bluetooth-tracker/ blåtandspårare
  • GPS-spårare typ ”puckar”
  • Spårare med larmknapp

Bluetooth-tracker/ blåtandspårare

Apple AirTag och Samsung Smarttag är billiga spårare som inte kräver ett abonnemang. De knappstora dosorna är enkla att parkera på kroppen eller rollatorn. Nackdelen är att jag måste använda en mobil från Apple eller Samsung. Eller att någon har en sådan telefon i min närhet. (Kompabilitet Applemodeller).

Säg att jag går vilse så skickar min AirTag blåtandssignalen till min iPhone. Min närstående som laddat ner gratisappen Hitta min.. från App Store kan då se var jag finns. Jag syns som en prick på mobilens karta initierat av mobilens pejl mot GPS-satelliterna. Förutsatt att den som letar har en iPhone.

Samsungs Smarttag fungerar på samma sätt fast då måste jag och min följare ha en Galaxymobil med appen Smart Things gratis tankad från Google Play. AirTag mot Smarttag?

Men om jag glömt ta med min iPhone? Då kan blåtandsignalerna fångas upp av iPhone’s vars ägare finns i min närhet. Krypterad info sänds i Hittanätverket i iCloudmolnet till den anhöriges iPhone med Hittaappen. Signalerna från AirPad kan nå andra iPhones’s cirka hundra meter bort utomhus och kanske tio meter inomhus – om inte väggar sätter stopp. Funkar i stadsmiljöer men inte på skogspromenaden. Samsung Smarttag fungerar med ett liknande nätmoln.

Den som har en iPhone 11/12 kan förutom Bluetooth sökas mer exakt med ultrabredband (UWB). Visar avståndet till sökte personen.

Plus/minus

  • + Kompakta och billiga. 3 cm bred. Från 300 kr. Pricerunner.
  • + Med tillbehöret Airtaghållare enkel att bära med sig, t ex i nyckelknippan
  • + Inget månadsabonnemang.
  • + Position visas som en prick/rutt på appens karta
  • + Fungerar internationellt
  • + Batteritid cirka ett år
  • – Fungerar bara ihop med iPhone/andra Appleprodukter (IOS), resp. Samsung Galaxy (Android)
  • ´- Bluetooth har begränsad räckvidd, ute cirka 100 m. Inne 10 m, helst med fri sikt.
  • – Utan egen medhavd iPhone/Gallaxy krävs för positionsinfo krävs att det finns mobiler samma fabrikat i närheten.

GPS-spårare typ ”puckar”

Kallas ofta puckar men de flesta är inte runda utan är formade som små tändsticksaskar. Kan gömmas i fordon för att spåra tjuvar. Men också för att ha koll på barn och gamla som ofta går vilse.

Bra info: M3. Tractive. Sparsändare.se.

SIM-kortet gör att dosorna i princip fungerar som en mobiltelefon med kontantkort. Även begränsat äldrespårning är utbudet snårigt. Otydlig information, som för vissa är vilseledande. De som endast fungerar i GSM-näten är obrukbara då operatörerna stänger dessa nät, slutgiltigt 2025.

Aspekter att beakta:

  • Ska fungera i mobilnätet 4G/LTE.
  • Typ SIM-kort för realtidsspårning. Lista svenska kontantkort. Lista andra kort.
  • Priset. Prisjakt. Månadskostnad för mobila abonnemanget
  • Fungerar i vilka länder?
  • Hur enkla är apparna att installera, som hämtas från Appstore eller Google Play.
  • Hur ofta ladda batteri. Utbytbart(laddningsbart.
  • Hur ofta registreras positionen
  • Räckvidd. Elektroniskt stängsel som larmar.
  • Storlek. Fästen, armband eller ”myntbörs” som underlättar bärandet.

Exempel produkter

Pris och batteriladdning varierar. Det finns ett antal att välja bland.

Spårare med larmknapp

Till skillnad från dosor som spårar allt från bilar till katter och ungar så är dessa dedikerade personlarm med larmknappar vara ett bättre val. Om det inte vore för att flera av produkterna enbart kommunicerar på GSM-näten. Kallas även 3G som de fyra nätoperatörena stänger efter hand. Sedan också 2G, för gott 2025. Enligt Post och Telestyrelsen.

Välj därför produkter som fungerar för 4G. Helst i framtida 5G-nätet som byggs ut och mer anpassat för datastyrd trafik.

Exempel produkt

Minifinder med GPS-larmdosorna Pico och Nano rapporterar positionen till appen i den anhöriges mobil. Köp inte GSM-anpassade modellerna Pico och Nano. Varning för Elgiganten och andra som säljer dessa utan att upplysa om riskerna.

Välj nya produkterna Nano 4G och Pico 4G även om de kostar runt 3 000 kronor, månatliga abonnemanget ej inräknat.

Spårningen kan starta då jag som förvirrad passerad ett elektroniskt stängsel. Den anhörige följer min vandring på kartan i mobilen. Med koordinater från GPS och med stöd av andra mätpunkter. Går jag vilse eller ligger med brutet ben trycker på larmknappen.


/ Av Ingemar Lindmark

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *