Så säkrar du boendet, helst redan idag.
Halva kroppshalvan lyder inte. Du ligger på golvet, ensam och hjälplös. Du kanske kan skrika på hjälp men grannen hör inte Med lite tur når du mobilen. Men fingrarna lyder inte knapptryckandet. Om du ens i paniken kommer ihåg larmnumret.
Du bör gnugga in en larmrutin redan nu. Skaffa larmappar, trimma kontakten till anhöriga. Kanske nytt dörrlås med kodöppnare. Träna en rutin, helst varje år för man glömmer.
Cirka 25 tusen svenskar får en stroke varje år. Var fjärde dör inom en månad. En propp eller blödning i hjärnan slår ut kroppens funktioner. Ofta plötsligt. Men varningssignaler kan finnas, så att man hinner ringa en vän eller anhörig. Om inte för hembesök så kanske standby i telefonen eller via nätet, Skype till exempel.
Hur larma?
- Ringa SOS Alarm – om du når mobilen – och knappa in 112. Alternativt med 112-appen klicka på symbolen i mobilfönstret. Så larmcentralen ser var du finns på en karta. Läs mera.
- På samma sätt kan du med en app (t ex SOS Emergency Alert) ringa upp en vän eller anhörig, i mitt fall en dotter. Läs mera. Som i sin tur larmar SOS. Har du en webbkamera uppsatt kan hon se dig ligga på golvet.
- Eller hojta ”Hej Google ring 112 SOS alarm” till mobilens app Google Assistant. Som lyssnar och kopplar upp samtalet till SOS Alarm. Eller ringa till en anhörig med typ ”Ring Lena Andersson”. Läs mera.
- Eller aktivera Google Assistent på samma sätt till en Google Home (Nest) smarta högtalare.
Stroke på gång? AKUT-testet
Förvirrad, yr och kraftig huvudvärk? Domningar i ansikte, armar och ben – ofta i en kroppshalva. Rubbningar i tal, syn och balans. Det är signaler för AKUT-testet (se video), med en bokstav för varje steg i checklistan:
- Ansikte. Kan personen le och visa tänderna? Ring 112 om ena mungipan hänger.
- Kroppsdel. Kan personen lyfta armarna och hålla dem uppe i 10 sekunder? Ring 112 om ena armen faller
- Uttal. Kan personen upprepa en enkel mening, utan att sluddra? Ring 112 om personen sluddrar.
- Tid. Om du misstänker att personen har fått en stroke, är det bråttom till sjukhus.
Se video från Stroke-riksförbundet.
Förbered mobilen
Var finns mobilen? Är den laddad? Uppkopplad eller måste den väckas med kod?
Ett tips är att ha mobilen liggande på en induktionladdare lätt tillgänglig i bostaden, trådlöst laddad. Är så billiga att man kan ha flera, vid sängen, på soffbordet och i hallen. Eller ha mobilen tillsammans med nycklar, glasögon med mera i en fiskarväst.
Men om mobilen måste väckas med en kod, som du har glömt i paniken? Tips: skriv upp koder för mobilen och i lämpliga fall portkod och ytterdörrens kodlås. Ange gärna telenumren till närmast anhöriga. Sätt lappen på trådlösa mobilladdaren och/eller wifi-routern, lätt att hitta om det krisar.
En gardering är att fotografera lappen med mobilen – och sedan ha den sparad där som ingångsbild. Metoden, kallad ICE In Case of Emergency, fungerar då även om mobilen är låst.
Blåtand och wifi
Men om man inte hittar mobilen? Eller den är för pillig för att larma. Då kan en smartklocka eller liknande typ av larmknapp öka tryggheten. Ett tryck och enheten aktiverar mobilen med Bluetooth. I varje fall i en i liten bostad och även i en större med förstärkt wifi.
Till exempel en larmknapp från Plegium, så liten att den kan häktas i ett halsband eller på livremmen. Eller rollatorn. Inget månadsabonnemang för Plegium Smart Emergency Button och batteriet håller laddningen fyra år. Pris inköp runt 300 kr.
Äldre särskilt sårbara kan få ett armband med trygghetslarm från kommunen, knuten till en larmcentral. Subventionerat men brukar kosta 2-3 hundra kronor i månaden. Alternativ:
- Sensorem. Fungerar som Plegiums larmknapp men som här sitter i ett ”armbandsur”. Samtidigt kan en larmcentral motringa till ”armbandsuret” och i akutläge rycka ut. Månadskostnad 300 kr. Utryckning från larmcentral kostar dryga tusenlappen. Info.
- Minifinder. Med inbyggt ”SIM-kort” larmas direkt till anhöriges mobiltelefon. Därför i vissa fall säkrare kontakt än för Plegiumlarmet. Men kostar mer, uppemot 3 tusen kronor.
Hålla ett vakande öga, på distans
Du vaknar, yr och känner domningar. Ringer dottern, som gör AKUT-testet via Skype. Inga tydliga tecken på begynnande stroke dock. Men för säkerhets skull kopplar hon sig till webbkameror i din bostad. Så att hon då och då kan titta till dig på distans.
Vi har en kamera Tapo TP-Link, kopplad med wifi till routern. Styrbar för den som med en Tapo-app ringer upp med mobilen. Webbkameror är så billiga att man kan ha flera, till exempel i hallen och sovrummet. Inte bara för att se om jag tuppat av utan som koll att hemtjänsten gör det dom ska. Läs mera.
Kränker en webbkamera integriteten? Upp till var och en att bedöma, så en diskussion rekommenderas. Det finns tekniklösningar särskilt anpassade för äldretillsyn.
Kommer ambulansen?
Måste kanske först forcera en grind. Sedan knappa in en portkod, förutsatt att husvärden sett till att man nattetid måste använda nyckel. Sista hindret är den egen dörr, kanske en svårforcerad säkerhetsdörr. Skrika genom brevinkastet funkar inte. Polis och räddningstjänsten tillkallas för att få bryta upp dörren.
Inte ens en fönsterruta får ambulansräddarna slå in enligt juridiken, annat än vid extrem livsfara. Tiden går och du dör, för med stroke handlar räddningen ofta om minuter. Samma gäller för hjärtstopp. Kanske också om du ramlat, brutit ben eller fått en hjärnskakning.
Billigaste alternativet är ett nyckelskåp, som alternativ att gömma nyckeln under dörrmattan. SOS Alarm meddelas sifferkoden så att ambulansfolk kan öppna. Exempel: Abus KeyGarage 707 för cirka 350 kr. (En lapp bredvid skåpet kan ge mobilnumret till en anhörig som har sifferkoden. På samma sätt som koden kan förmedlas för att öppna ett kodlås).
Det finns två slags kodlås: 1) Ett komplett lås som från utsidan öppnas med en sifferkod på knapparna eller med radiobricka. Vissa också med en mobilapp som kommunicerar med bluetooth. Mest avancerat är styrning på distans med wifi-routern. 2). Lås som monteras på vredet dörrens insida. Köpguide.
Exempel komplett lås: Yale Doorman Classic för cirka 3 500 kr, öppnas med kodknapper och nyckelbricka. Med tillsats styrbar med Google Assistant och Amazon Alexa. Anpassad för gördetsjälv men proffshjälp underlättar. Lägg till två tusen och man får en Yale Doorman L3S Flex, som även öppnas med en mobilapp. Dessutom på distans via wifi-routern. Bra om en avlägsen anhörig vill öppna.
Detta som exempel på ett stort utbud. Se test.
Ett billigare val är till exempel Danalock V3 Scandi för cirka 2 tusen kr. Enkel montering där bara dörrvredet byts ut. Öppnas utanför med bluetooth från mobilen. Eller på distans via wifi-routern för den som har en app i sin mobil. Är telefonen död kan dörren öppnas med nyckel. För låskolven byte inte, bara detaljer i vredet. Test.
Nödlösningar
Vem ringer på dörren? Hemtjänsten eller en rånare med blombukett? Då kan en smart dörrklocka med kamera vara till hjälp. Kan sitta i kamerans titthål. Eller monteras separat för visning i en mobilapp eller dator. Men se upp med juridiken för vidsträckt spaning är förbjuden.
Ett val är är TP-Link C100 med rörelsedetektor och mörkerseende. Med mick och högtalare. Kommunicerar trådlöst till wifi-routern (som kan behöva en förstärkare). Med en sladd till adaptern behövs, vilket kan vara knepigt om stickkontakten sitter innanför dörren. Billig, cirka 400 kr, men inte lämplig utomhus. En kamera med uppladdningsbart batteri är Tapo TP-link C420, fungerar även utomhus men kostar uppemot 3 tusen.
Nyckelskåp kan dyrkas upp och jag saknar kodlås. Därför testar jag en fattigmansvariant för att lämna nyckeln till blåljuspersonal. Med en på distans styrbar webbkamera och nyckeln hängande i ett snöre ovanför dörren. Snabbt fixat om man råkar ha en TP-link-kamera. Kan fungera som en tillfällig lösning men fjärrstyrda kodlås rekommenderas.
Tips info
/ Av Ingemar Lindmark