Så gör morfar nyttig mat, billigare och smartare

Är det gott eller nyttigt frågade ungarna då de var små. Här ges prov på nyttig kost med spännande smaker, ofta himmelskt gott.

Bra mat allt dyrare? Tvärtom, mat bra för hälsan är billig. Och snabbt serverat om man som jag storlagar soppor och grytor. Med smakförnimmelser från växtriket.

Ät mindre av kolhydrater och kött, inte enbart för prisrallyt på butikshyllorna. Utan för att må bra. Slippa diabetes och hjärtåkommor bland annat. Livsmedelsverkets rapport Grönsaker och rotfrukter, analys av näringsämnen är min bibel.

Vi behöver mer fiber, vitaminer, mineraler och näring magra på kalorier. Morötter, spenat och olika sorters kål är högoddsare. Kostar runt tjugo kronor kilot. Lite mer för smaksättarna fänkål, pumpa och rotselleri. Under tjugan för lök och vitkål. Grönsakerna som vi på lantstället köper av grannen ekododlaren kostar lite mer, men rätt tillagat fortfarande billigt.

Grannens ekoodling där vi för tre hundralappar åt gången brukar köpa en back blandat grönt. Nyskördade primörer som smakar mer.

Ett par rejält stora kastruller, en matberedare och en hop portionsanpassade kärl är grunden. . Ehuru lat av naturen orkar jag inte räkna ut ultimata kostmixen. I stället öser jag olika sorters vegetabilier i stora soppkastrullen. Avsmakar och kryddar efter behag, gärna asiatiskt. Och som ger mig de vitaminer, mineraler och annat som kroppen behöver – utan att jag behöver bekymra mig.

Koket brukar resultera i ett tjog enpersonportioner,i plastbyttor som sparas i frysen. Upptinat och mikrat fixas lunchen på några minuter.

Grytorna görs på samma sätt, gärna dressat med kyckling, bönor eller champinjoner. I ugnen lagas anrättningen i eldfasta glasbyttor. Tinas, körs i mikron och serveras på tallrik – om man inte äter ur glasskålen. Ett bra sätt att snåla på elen, inte bara i diskmaskinen. Ännu mer i ugnen, där kärlen staplas i två-tre våningar.

/ Av Ingemar Lindmark

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *