Så valde jag bästa skorna för min onda fotled

”Man ska vara glad åt fötter”. Minns du Birgitta Anderssons hyllning är du säkert i en ålder då dessa bör ägnas extra uppmärksamhet. Artrosen efter en krackad protes i högra fotleden, som minne från en stukning i norska fjällen. Smärtan får mig att ofta gå med kryckor. Visserligen en slags stavgång som är bra för hjärtat. Kan promenera en timma i taget fast det gör ont.

Var tredje 65+ är drabbad av artros, alltfler med stigande ålder. En miljon svenskar lider, med ökad sjukskrivning. Värken gör oss stillasittande men vi behöver röra på oss mer. Motion är viktig träning. Då bör vi se till vad vi har på fötterna.

Skor med luftkudde i klacken och ett stötdämpade ilägg ovanför har jag använt länge. Men har just upptäckt bättre alternativ, som också stabiliserar foten.

Effektiv dämpning för att mildra stötarna är prio ett. Stödet med skaft runt fotleden är viktigt. Besöket i sportbutiken lärde mig att skovalet är komplext. Jag fick ställa mig på en platta med sensorer för att läsa av fotformen som 3Da. Fotvalvet för att avgöra bästa stabilisering i inlägget. Fotåsen och bredden så att skorna ine klämmer för blodtillförseln är viktig i skadad vävnad.

Å andra sidan får inte för lösa skor äventyra stabiliteten. Är de för mjuka under hälen förnims en fara att ramla baklänge -s men man vänjer sig. Välja skor är en balansgång om vitsen tillåts. Fotens små leder mår bra av att gympas. Lätta skor skonar för artrosen men rejäla kängor stagar bättre.

Balansgång välja skor

Ett stort utbud ortopediska sneakers kan köpas online, men då bör man känna till en modell som passar. Om inte så är besök i en sportaffär viktigt, typ Intersport eller i mitt fall XXL. Eller ännu hellre ta råd från en en ortoped eller fysioterapeut.

Valet blev ett par New Balance Walking för cirka 1600kr. Jag bytte ilägget till en hårdare, som ett slags hålfotsinlägg. 52bones, som kostar 400 kronor paret – men det är värt pengarna.

Jag efterlyste skor för att användas både ute och inne. Med bra sulor för att inte slinta på badrumsgolvet. Som skyddar för kökskniven på väg ner från köksbänken. Och de ska vara enkla förse med halkskydd med tanke på isiga trottoarer. Skor med kardborreslejf är praktiskt men än så länge klarar jag knyta snörena.

Staga artrosen med elastisk binda eller korsett? Lindrar men hämmar å andra sidan blodcirkulationen. Rullform på sulan bättrar dämpningen samtidigt som de små fotlederna gympas med blodflöde. Stadig hälkappa behövs, som bidrar sluta kring anklarna, (annars kan man stoppa i ett par extra).

Checklista

  1. Stöd och stabilitet: Välj skor med bra stöd runt fotleden. Skor med högre skaft kan hjälpa till att stabilisera fotleden och minska belastningen.
  2. Dämpning: Skor med god dämpning absorberar stötar och minska belastningen på lederna. Samma gäller för iläggssulor.
  3. Bra passform: Skorna ska sitta bra och inte klämma. För trånga skor kan förvärra smärta och obehag, medan för lösa skor kan minska stabiliteten.
  4. Lättviktsskor: Tyngre skor kan öka belastningen på fotleden, så försök att hitta lättare skor som fortfarande erbjuder bra stöd.

Tips


/ Av Ingemar Lindmark

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *