Jag utmanar IT-branschen med smartare inlärning

Programserien SvT Seniorsurfarna Återträffen är jättebra pedagogiskt för att underlätta mobilsurfandet. Fungerar som en repetition av Seniorsurfarskolan som kan ses på SvT UR. Om det inte vore för att tiotalet gråsprängda kändisar uppträder som vimsiga töntar. Så bakom flötet kan Marianne Mörck, Carl Jan Granqvist och de andra underhållarna rimligen inte vara.

Klicka till SvT Play

SvT seniorer i ett digitalt utanförskap. Som påspädning till informerande aktiviteter runt om i landet. Visst finns nätanalfabeter men de utgör en minoritet som krymper. Bara 6 % i ålderspannet 65-75 år säger sig inte använda internet eller inte alls, snäppet sämre är för befolkningen i stort. För 75+ är motsvarande siffra 28 %, men även andelens minskar. Eftersom en alert årskull fylls på varje år. Det visar Internetstiftelsens rapport ”Svenskarna och internet 2023”.

Klicka till ”Svenskarna och internet 2023

Därför hatar vi till åren komna att tilltalas som mindre vetande. Vi har haft kvalificerade jobb, ofta med data. I varje fall sedan pecen och hemdatorn såg dagens ljus. Betraktas vi som ett utanförskap tilltalade som barnungar sätter vi oss på hasorna. Men vi tvingas hantera kroppsliga tillkortakommanden, med syn och hörsel, kanske krumma fingrar och sämre balans. Några med demens men vill bo kvar hemma längre.

Appar och onlinejänster kan eliminera funktionshindren. Eller i varje fall underlätta. Om inte instruktionerna vore så krångliga. Vi seniorer har problem som alla andra, guider skrivs tekniskt från ett avsändarprespektiv. Inte som en specifik problemlösning för mig som användare.

Min blogg löser vardagsproblem

Jag använde stordatorer på 1970-talet. Utvecklade tjänster online 80-talet. Skrivit om IT i DN och andra blad sedan 1995. Alltid vid teknikens framkant. Alltid förbannad av av trälig inlärning. Till exempel marknaden för Smart home som inte lyfter annat än för tekniknördar som tänder lampor. Trälig inlärning är inte enbart mitt problem, det är hela IT-branschens problem.

Klicka

Därför producerar jag bloggen Morfars smarta hem. Enkla bruksanvisningar likt ”sockerkaksrecept, med ingredienser och tillagning”. ChatGPT gör ofta grovjobbet. Bilder och skärmdumpar illustrerar steg för steg. Fast inte mer än som behövs för att lösa uppgiften.

Exempel:

Fast behovet kan fixas annat än med IT:

Om jag blir sämre, kanske dement

Jag behöver hörapparat och ser illa med högerögat. Blir man gravt handikappad så kan jag få subventionerade hjälpmedel. Fast då kan det vara försent för inlärning. Tekniken bör övas i god tid innan man gaggar till. Gärna med gratisappar, problemet är att hitta sådana som fungerar.

Vanor bör tränas då och då, t ex HLR-räddning och att undvika fallskador. Helst med en instruktör men råd online duger.

Inte all teknik som säljs fungerar.

. Därför är jag mitt eget labb innan råd ges i bloggen.

Mina anhöriga kan styra min dator eller surfplatta med fjärrstyrningsprogram. Går jag in i dimmorna kan de sköta mina bankaffärer. Till och med kika in i bostaden med webbkameror. Tekniken finns ofta. Men problemet kan vara min integritet eller hur min viljeförklaring tolkas juridiskt. Så familjeråd är på sin plats medan jag är klar i knoppen.


/ Av Ingemar Lindmark

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *