Så räddar du munhälsan. Tandinfektion kan leda till cancer, hjärtinfarkt, stroke, demens och ett femtiotal andra sjukdomar

Min tandselfie avslöjade. Gomköttet hade krympt och lämnat nakna tandhalsar. Tandsten och lömska bakterier som växte i svullnande tandköttsfickor. Tandlossningen bör kallas parodontit fick jag veta av tandläkaren. Innan hon med tången drog de vickande gaddarna där vissa ersattes med en brygga. Kostade skjortan men jag blev snyggare.

Försynt blev jag upplyst att sköta tänderna bättre. Hände nog att jag glömde morgonborstningen .Använde tråd och mikroborstar som det föll sig. Hipp som happ, tills Aqua Dental remissade mig till specialistkliniken.

Först samtal med en specialistandläkare och sedan tandstenen skrapad av en hygienist. Samtidigt en ambitiös tandvårdsskola med teori och praktik. Först då insågs att jag bär på en illavarslande sjukdom, paradontit. Lömska bakterier kryper ner i tandfickorna, särskilt vid nakna tandhalsar.

Inflammationen märks först med blod på tandborsten.. Bakterier når tandroten, gröper i kött och ben , tanden vickar och lossnar av sig själv. Eller dras ut med tång för att stoppa infektionen som riskerar att spridas i blodbanorna.


Om en glad tandhygienst

Tandhygienister är sällan kända som glädjespridare. Pinsamt beskäftiga om man får tro DN-skribenten.

Klicka till DN 2024 04 25

Icke så Joanna Madej på Aqua Dentals Specialistklinik. Mer som PT på ett gym. Fem drag med gröna borsten ända in i gluggen. Först till vänster, sedan till höger. Nästa tand, eventuellt med den smalare gula. Tandtråd i värsta skrymslena. Bakterier får fotfäste i tandstenen, så regelbunden skrapning är A och O.

Johanna fick mig inse att paradonit är en allvarlig sjukdom, som går att bota – om jag anstränger mig. Med humor, skrattade till och med åt mina dåliga vitsar. Förhoppningsvis fnissar hon åt denna bild från min behandling:

Enda som saknades var en avslappnande ballad i högtalaren. Varför inte Love Me Tänder?

Klicka till låten

Att hamna i dödens käftar

Min systers svåger var nära stryka med av en hjärninflammation orsakad av virus som vandrat från en infekterad tand. 15 % av svenskar över 15 lider av grav parodonit. Med 28 % högre risk att få en allvarlig hjärtskukdom. Fakta som forskare på Karolinska Institutet tog fram genom att studera paradontit hos patienter med hjärtinfarkt. Forskningsprojektet Parokrank indikerar ökad risk för cancer, stroke och demens. Roten till det onda är just tandroten, där det utkämpas ett krig mellan goda och lömska bakterier. Arv och miljö spelar in men sambanden är komplexa.

Klicka till källan Tandläkartidningen.

En av forskarna i Parokrank, odontologiprofessorn Björn Klinge, uppmärksammar riskerna hos Malou i TV4.

Se videon.

Joanna gav mig Klinges bok Din hälsa sitter i munnen, med förord från Aqua Dental dit författaren är knuten. Boken kan fungera som reklam för optiker. Eftersom jag som skumögd inte mäktar läsa myrskiften Som tur var kunde den lånas som e-bok på kommunbiblioteket för läsning på dataskärmen.

Se var boken kan lånas

100 frågor och svar som rör det mesta om måendet i munnen. Eller rättare sagt hela kroppen. För budskapet är att allting hänger ihop. Ur boken:

Kyssar och tappade sugar

Nästan var tredje svensk ger sig nyårslöftet att motionera mera enigt en Novus. Men bara en av fem har infriat löftet ett år senare. Gymmen tjänar pengar på personer som tecknar abonnemang men som sen inte orkar ta sig dit. Lika illa med jojobantare och mig som tandborstare. Tappade sugar är min starka sida. Som kan motverkas på två sätt:

1. . Ändra vanor med ett projekt. Sätta mål, genomföra och se resultat. Ingen ursäkt att slippa rengöring. Till exempel efter lunchen och före sängfösning. För att på ena eller andra sättet tydliggöra effekten. Mitt projekt är just detta du läser.

2. Göra vanan lustfylld. På samma gång äta nyttigt som jag äter gott och har trevligt. Eller motionera stimulerad av vad man ser, som för mina stadsvandringar på nätet. Lustfylld borstning? Kanske om man får en extra kyss från hustrun efteråt.

Kysser du kärestan 10 sekunder levereras 70 miljoner bakterier, Du får lika många i retur, både goda och dåliga. Ett krig sker mellan dessa i munhålan. Hur striden avlöper beror på arv, vad du äter och andra faktorer. Vilket kan förklara att inte alla drabbas av infektioner och tandlossning.

En kyss stimulerar saliven och minskar syrorna som för med sig plack och karies. Använd fluorkräm och hångla. Ett välborstat leende förlänger livet.

Björn Borgs bioreklam för Pepsodent. Klicka.

Den gula hinnan, det är känt. Du borstar bort med Pepsodent”. Vi äldre minns bioreklamen som sålde med ett leende. Nämnde dock inte att gula hinnan är en seg film med virus och bakterier. De bosätter sig på tänderna om inte placken röjs med tandborsten. Inom några timmar för ihop med salter i saliven bildas tandsten. Understundom missfärgat, likt ”en gul hinna”. Tandsten rår inte borsten på, bara tandhygienisten med sina skrapor.


Luther och barnatro

Jag i pottfrisyr

För en tid sedan väcktes barnaminnen till liv för ett reportage för vad som en gång var Svenshögens sanatorium. Patienterna i väntkorridoren , lågan från etern som stack i näsan, bedövningen som inte tog, remdrivna borren utan kylning. Tandläkarskräcken sitter i hos somliga. Jag och hustrun tävlar om vem som led värst hos skoltandläkaren.

Tandvärk botades med tändstickan där en bomullstuss var doppad i brännvin, som mamma hällt i en äggkopp. Gav lindring satt mot värkande hålet. Koppens sista spritslurk svepte jag då modern inte såg. Om man blivit alkoholist kunde det ursäktas med av att jag söp redan i femårsåldern.

Sanatoriet där överläkarens fru lagade tänder

Tiden är knapp för en panscho. Det händer att jag borstar garnityret sittande på muggen. Mikroborstar ligger framme för rensning framför teven. Har ett par liggande vid motionscykeln – för bruk samtidigt som jag ser en film på laptoppen. Fast helst ska rengöring ske vid badrumsspegeln.

Var nyttig. Luther sitter på axeln, med budorden lärda utantill från min schartauanska barndom i Bohuslän.

Inga fluortanter i min byskola. Men med utantillpsalmer och Luthers lilla katekes.

Ur Ordspråksboken i morfars bibel: ”Som en ruttnande tand och en slintande fot är förtroende för en svekfull på nödens dag”. Luther glömde ett elfte budord, 2*2: Du ska borsta dina tänder två gånger två minuter varje dag, även vilodagen.


Tandisskolan

Klicka till DN 1998 01 08 (då jag hette Larsson)

Jag spådde i DN att databaser och digitala journaler öppnar för patientens egenvård. Har vad gäller patientbemötandet upplevt en revolution. Läkare och sköterskor har tar sig tid att informera före och efter en operation. Dietisten och diabetessköterskan likaså. Sjukgymnastens tålamod för artrosen. Perfekt, fram till jag lämnat kliniken och ofta återgår till gamla vanor.

Tandvården verkar i ett sidospår utanför gängse sjukvården. Journalen kan inte läsas på 1177. Svårt att med uppsprättad mun lyssna till tandläkarens råd. De som ges handlar om tänderna, inte satt i sitt kroppsliga sammanhang. Specialisttandkliniken är ett steg i rätt riktning, för den som har råd. Som tur är ges bra info på nätet.

Se videon

Att jag efter 85 år behöver lära mig borsta tänderna kan tyckas märkligt. Men så är det, som att lära sig dansa foxtrot. Hitta rytmen med receptordinerad kräm, tand efter tand. Två minuter, inledningsvis gärna med pling från äggklockan. Sedan spetsig specialborste för värsta skrymslena.

Tandtråd och mikrotandborstar behövs för mellanrummen. Inte vispa runt som jag brukade. Först gröna borsten för stora gluggarna, sedan den gula. Vinka snett mot gommen ända till borstroten så att den inte kröker sig. Fem drag till höger mot ena tanden och sedan lika många till vänster.

Ska fråga hygienisten nästa gång om det är OK att doppa borsten i bakteriedödande Corsodyl, för bruk där tandköttet ömmar.

Munskölj renar på marginalen. Men dyra prylar som sägs ta död på bakterier med ljus ”fotodynamiskt”? I tandvårdsdjungeln gäller det att hålla tand för tunga.


/ Av Ingemar Lindmark

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *