Redlös och hjälplös hemma? Ett larm med kod till dörrlåset kan bli din räddning

Lägg inte nycklarna på bordet fick jag lära mig. Skrock eller ej, nycklar medför ofta trätor. Särskilt om man inte hittar dom och måste fort iväg.

Nimly Touch Pro

Behövs nycklar? På moderna lås knappar man en kod eller använder en mobilapp. Öppna på distans går också med en gateway till internetroutern. I nödfall också med nyckel ifall strömmen fallerar.

Prislappen för billigaste kodlås ligger på runt fyra tusen. Lönar det sig? Det finns goda skäl, utöver bekvämligheten.

Ett är om nyckeln tappas på stan så nycklar och låscylinder måste bytas. En kalkyl: 2 000 kr för cylindern och nya nycklar kan kosta 400 kr styck. Om nyckeln är kopierbar och man har nyckelkoden. För att inte tala om vad en låssmed med dyrk kostar. Än värre om en tjuv funnit nyckeln, för då gäller inte hemförsäkringen. Inte heller om inkräktaren hittar den gömd under dörrmattan.

Om du brutit lårbenshalsen?

Stroke? Infarkt? Fallit så illa att du inte mäktar låsa upp dörren. Vem hjälper dig då?

Har du mobilen till hands (eller en Smartwatch) kan grannar och anhöriga larmas. Om du är tillräckligt klar meddelar du koden med rösten. Alternativet är att klicka på appen SOS Alert och en eller fler skicka en tidigare inlagd kod som SMS.

Prislappar

Bättre än att gömma nyckeln under dörrmattan är ett nyckelskåp med kodlås. Finns i butiker som Clas Ohlson för cirka 400 kronor. Finns risk att tjuvar bryter upp skåpet bör man skaffa ett godkänt kodlås. Sådana i prisläge under 4 000 säljs från svenska Assa Abloy som Yale Doorman, och i samma prisläge från Norge Nimly och ID Lock. Test. Prisjakt.

Yale Doorman (test) och Nimly Touch Pro (test) fungerar på samma sätt. (Touch plussar med fingeravkänning). Den anhörige eller grannen knappar in koden de fått i mobiltelefonen. Eller på annat sätt, kanske genom att ringa någon som har telefonnumret uppsatt vid kodlåset.

Låsen går att öppna via internet med en wifibrygga (gateway), säljs av Yale och Nimly för 1 000-1 500 kr.

För monteringen bör du va en smula fingerfärdig, i varje fall för skruvkapning kunna hantera bågfil och tång. Passar inte hålet i dörren får man ta till stämjärnet.


/ Av Ingemar Lindmark

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *