Genvägarna för att få hem böcker från de stora biblioteken. Helst till soffan…

Morfar tipsar.

Förste svensken i Amerika? Sett till dagens riksgräns: Anders från Orust och hans tre skeppskamrater från Marstrand, som dog längst in i Hudson Bay våren 1620. Skörbjuggen tog nästan hela besättningen, 60 man, i äventyraren Jens Munks försök att norr om Amerika finna en öppning till Stilla Havet. De tre som överlevde lyckades efter strapatser ta sig hem till Norge – i en segeljakt, erövrad under Älvsborgs belägring 1612.

En som överlevde var äventyrlige kaptenen Jens Munk, uppväxt på Hvaler norr om Strömstad. Resan dokumenterade han i en dagbok kallad Navigatio Septentrionalis. Hur få tag i den boken, antiangen på danska, svenska eller engelska? Helst skickat till soffan eller hämtat på lokala biblioteket.

Ingemar Lindmark: Anders från Orust förste svensken på amerikansk mark?


Köp boken


Institutioner

Databasen KB Libris listar bibliotek som har boken. Den som har konto beställer direkt. Annars via kommunbibliotekets fjärrlån, om sådan rutin finns.

Kommunbiblioteket

Sök i bibliotekets katalog, som här hos Stockholms Stadsbibliotek. Beställs på nätet och kan efter några dagar hämtas på något av stadens bibliotek.

1200 svenska bibliotek, även ett antal kommunbibliotek, är anslutna för fjärrlån i Libris. Med lånekort till sådant bibliotek är det fritt fram att beställa som fjärrlån. Bibliotek knutna till fjärrlånesystemet.

Källa: Libris info om fjärrlån

Läs på nätet

Google bäst på boksökning.


/ Av Ingemar Lindmark

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *