Hur jag tränade min hjärna som räddning för hjärtat

Min dotter har gått en kurs i hjärt lungräddning och använde nyförvärvad kunskap med mig som övningsdocka. Jag insåg hur lite jag minns av min årsgamla HLR-träning, som visserligen var begränsad till instruktionen på Internet. Mitt glömme är perfekt, men det är inte reflexen i en nödsituation. Den bör gnuggas in, minst en gång om året. Gärna familjevis, varför inte ihop med jullekarna.

Jag som övningsdocka. Foto Anna Scarabin.

Man kan gå en HLR-kurs och det finns utmärkta guider på nätet:

Jag är kroniskt oförmögen att läsa manualer och det gäller också HLR-instruktioner.

  • Memorerar därför siffran 11230, nödnumret och antalet kompressioner mellan muninblåsningarna.
  • Tränar skallen med en ramsa, KHAKI, som sandfärgade tyget.
Källa Wikipedia, public domain
  • Khaki. Med en fråga Kolla om personen är vaken. Ring 112
  • kHkaki. Två fingrar på på Hakspetsen och en hand på pannan, huvudet bakåt.
  • khAki. Lyssna efter Andningen.
  • khaKi. 30 snabba Kompressioner mot bröstkorgen.
  • khakI. Två Inblåsningar, sedan ny kompression.

Khaki. Kolla medvetande.

Greppa axlarna, ruska och Kontrollera med ”hej är du vaken”. Medvetslös? Ring 112 för att larma och få råd. Påslagen högtalare underlättar. Med appen SOS Alarm 112 i mobilen ser operatören din position. Lägg den nödställde på hårt underlag, golvet lämpligen. En kudde eller jacka kan läggas under huvudet. Men se upp med en skada t. ex. ryggmärgen, som kan bli värre av flytten.

kHaki. Hakan.

 Två fingrar på Hakspetsen och en Hand på pannan. Lyft Hakan och böj huvudet bakåt. Se, lyssna nära den nödställdes mun och känn efter. Se om bröstkorgen rör sig. Andas? (I så fall se avsnittet längre fram).

khaKi. Kompression.

Oregelbunden eller ingen andning? Sätt handloven mitt på bröstkorgen, andra handen med inflikade fingrar ovanpå. Raka lodräta armar för att få kraft. Snabba tryck, cirka två per sekund, 5 centimeter djupt. Svårt att mäta centimetrar så tryck tills det tar emot. Hellre brutna revben och en person som överlever. Räkna till 30 kompressioner, varva med inblåsning. Upprepa kompressionen tills ambulansen kommer. Helst två som byter av, för aktiviteten är ansträngande.

khakI. Inblåsning.

Varva kompressionen med att blåsa luft i munnen. Två kraftiga inblåsningar åt gången.

Inblåsning. Gör på samma sätt som då du kollade medvetandet: två fingrar på hakspetsen, en hand på pannan och för huvudet bakåt. Knip om näsan, gapa stort så munnen täcks och blås in luft tills bröstkorgen höjer sig. Gör 2 inblåsningar och fortsätt kompressionen. Upprepa tills ambulansen kommer.

Hjärtstartare

Tveka inte att ropa på hjälp. Genom ett öppet fönster om det behövs. Lås upp ytterdörren så att tillskyndande kan ta sig in.

Två eller flera personer ka uträtta mer. Byt av varandra med kompressionen, för ambulansen kan dröja. Den som assisterar kan ringa efter en hjärtstartare eller hämta den själv.

Adresser till hjärtstartarskåp (defibrillator) visas i Svenska Hjärtstatarregistret, med position markerad på en karta. Och inte minst viktigt: tider då de är tillgängliga. Hjärtstopp bör man helst få på kontorstid eller under butiksöppet. Den noggranne noterar vilka startare som finns i närheten, med öppettider. Minneslappen kan sitta på kylskåpsdörren. Lägg gärna in telefonnummer till aktuella hjärtstartarplatser i mobilens kontaktlista. Info.

Med startaren följer en instruktion. Fast övning redan nu rekommenderas.

I orten där vi har lantstället gick vi samman med pengar till startare, tillgänglig dygnet runt.

Om den medvetslöse andas normalt

Tungan eller kräkningar kan täppa till andningen. Vänd därför personen i sidläge, vilket minskar risken för spyor och kvävning.

  • Gå ner på knä. Vik ut personens arm, den som du har närmast.
  • Vik andra armen mot den nödställdes kind.
  • Greppa knävecket på benet längst ifrån dig. Vrid försiktigt kroppen till sidoläge. Återigen: var säker på att ryggraden inte är skadad.

Läs en detaljerad instruktion.

Bra beredskap

Lägg en lapp i plånboken med namn, adress, portkod och telenummer. Gärna också uppgifter om anhöriga. Även blodgrupp om du som blodgivare känner till den.

Jag har laddat mobilen med appar bra att ha i nödsituationer

  • Fjärrstyrd kamera. I vardagsrummet har jag en kamerakrabat nåbar för anhöriga. Som backup en dag jag ensammen ligger avtuppad. Fungerar i bostaden med WiFi. Info: Så håller du på distans ett öga på en gaggig förälder. En demo med en wifi-kamera Tapo TP-link.
Så som mina döttrar kan se mig i sina mobiler.
  • Nödknapp. Hjärtont på skogsvandringen – utan att kunna ringa med mobilen? Om den via Bluetooth är kopplad till en nödknapp kan jag påkalla hjälp med ett förinspelat SMS, med platsmarkering. Info: En knapp kan rädda ditt liv. Från Surahammar.

/ Av Ingemar Lindmark

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *