Guide lägga klicklänkar i foto med designverktyget Canva. För WordPress.

Från denna bild i pdf-format kan man med länkarna klicka sig till annan info på nätet. T ex Wikipedia, en video på Youtube eller en ljudfil. Länken som här i ett ord men kan också läggas i en knapp, exempelvis en tumnagel av ett foto. Det går att lägga pdf-bilden på webbsidan. Fungerar, om än tungkört, i Windows men sämre i mobilen. Därför rekommenderas att på webben visa bilden i jpg-format, med länk för att tanka ner pdf-bilden.

Du behöver

  • Gå till Canvas webbplats och logga in på ditt konto, som du registrerar gratis.
  • Eller tanka ner gratisappen Canva.
  • Bilden du vill använda, gärna i två storlekar. Förslagsvis en med 1200 pixlar bredd och en 600 pxl för publicering som jpg på webbsidan.
  • Webbredigeringsverktyget WordPress med tilläggsmodul för pdf-lagring.

Steg för steg

1: Skapa ett nytt projekt

Klicka på ”Skapa en design” och välj en layout som passar ditt ändamål. Om du redan har en bild du vill använda kan du klicka på ”Anpassa dimensioner” och ange storleken på din bild.

Steg 2: Lägg till en bild

Klicka på fliken ”Element” till vänster och välj ”Bild”. Ladda upp din bild eller använd en från Canvas bibliotek.

Steg 3: Lägg till text

Klicka på ”Text” för att lägga till en textruta. Placera texten där du vill att länken ska synas. Välj textfärg och ev. bakgrund.

Musmarkera textrutan, klicka …, välj kopia/klistra, parkera rutor, ändra text.

Steg 4: Skriv in din länk

Markera texten, och klicka på länkikonen i verktygsfältet. Ange den webbadress (URL) du vill länka till och klicka på ”Spara”.

Steg 5: Justera länkutseendet (valfritt)

Du kan ändra textens färg, typsnitt eller bakgrundsfärg genom att använda verktygsfältet. Detta steg är helt valfritt och beror på din designpreferens.

Steg 6: Ladda ner eller dela

När du är nöjd med din design, klicka på ”Ladda ner” för att spara bilden på din dator eller använd ”Dela”-knappen för att dela direkt från Canva.

Steg 8: Testa din länk

Innan du delar bilden, testa länken för att säkerställa att den fungerar korrekt. Öppna bilden och klicka på den länkade texten eller formen för att se till att den tar dig till den önskade webbplatsen.

Nerladdningen tar några sekunder, finns i Nerladdade filer. Dra filen till aktuell mapp.

Steg 9. Redigera WordPress.

I WordPress behövs en tilläggmodul för att lagra pdf-filer. Här används PDF Embedder. (Enklare än att redigera HTML-kod).

Öppna sidan för redigering i WordPress. Lägg in orginalbilden, med länk för att ladda upp pdf-bilden. .

Att tanka ner pdf-filen rekommenderas.

Ett klick på Ladda upp tankar fram pdf-filen. Eller så används nätadressen (URL) i Mediabiblioteket som länk i texten eller bilden.


/ Av Ingemar Lindmark

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *